Hogyan jön létre egy ilyen közösség?

A NOK lényege a közösség. Egy csapat, ami együtt dolgozik azon, hogy minden tagja a lehető legrövidebb időn belül új építésű, saját ingatlanhoz jusson, kamatmentes hitelt felhasználva, vissza nem térítendő állami támogatással.

Ehhez azonban először is létre kell jönnie egy ilyen közösségnek. Ez a közösség nem születik meg magától, valakinek meg kell szerveznie. Aki ezt vállalja, azt nevezzük Szervezőnek. Az ő feladata, hogy létrehozza a közösséget, működtesse azt, kezelje a közösség vagyonát, és szervezze meg, hogy minden tag megkapja a 30% állami támogatást, és hozzájusson a kiválasztott ingatlanhoz.

Az állami támogatást kizárólag megbízható szervező által szervezett közösség tagjai kaphatnak.

A Szervező munkáját a 2016. évi XV. törvény és a 115/2016. (VI. 6.) Korm. rendelet szabályozza, és az MNB (Magyar Nemzeti Bank) felügyeli.

Amikor a Szervező megszervez egy ilyen közösséget, azt a MNB hatósági nyilvántartásba veszi, és minden egyéb feltétel teljesülése esetén engedélyt ad a Nemzeti Otthonteremtési Közösség működésére. Ezután kerül sor a tagsági szerződés aláírására, és máris létrejött a közösség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.