Kell egy közösség!

Olyan, ahol a tagok vállalják, hogy 10 vagy 15 évig együttműködnek abban, hogy a közösség minden egyes tagja ez idő alatt lakáshoz jusson.

A futamidő alatt mindenki befizeti a saját megtakarítási részét havonta, és az így összegyűlt pénzből időről időre a kiválasztott tagok megvásárolhatják a saját ingatlanukat.

Ebből nyilvánvaló, hogy lesznek, akik a futamidő elején kerülnek kiválasztásra, lesznek, akik a középidőben, és óhatatlanul lesz olyan, aki utolsónak kerül kiválasztásra a közösségen belül.

Ez elsőre igazságtalannak tűnhet, de mielőtt elhamarkodottan ítélkeznénk, gondoljuk végig a dolgot.

Az, aki most vásárol ingatlant, az már évekkel, akár 10-15 évvel ezelőtt, vagy még régebben elkezdett előtakarékoskodni, hogy meglegyen a pénze a lakásvásárlásra. Hosszú időn keresztül gyűjtötte a pénzt, hogy összejöjjön a szükséges összeg.

Vannak, akik pár éve már aktívan gyűjtenek, még nincs elegendő összegyűjtött pénzük, de 3-5 éven belül szeretnének egy új ingatlant.

Megint mások csak most kezdenek takarékoskodni, és majd csak 10-15 év múlva akarnak ingatlant venni.

Így van ez a NOKkal is. Minden közösségben lesznek olyan emberek, akik már összegyűjtöttek egy jelentősebb összeget korábban, de még nem áll rendelkezésre a teljes összeg a vásárláshoz, ezért választják a NOKot.

Mások, akik már rendelkeznek valamiféle megtakarítással, még nem túl sokat gyűjtöttek össze. Ahhoz nem rendelkeznek elegendő tőkével, hogy most vásároljanak, de tudják, hogy középtávon (mondjuk 4-8 éven belül) vásárolni akarnak.

Megint mások, akik még csak most kezdik el a takarékoskodást, így nem fontos nekik, hogy rövid időn belül vásároljanak, szintén megtalálják a helyüket egy-egy közösségben.

Így áll össze a közösség, amit a különböző időtávon gondolkodó tagok alkotnak. A kiválasztás során pedig a nagyobb megtakarítással rendelkező tagok hamarabb juthatnak a vásárlás lehetőségéhez, a középtávon gondolkodók esetleg később, míg azok, akik csak most kezdik el a magtakarítást, azok a futamidő későbbi részén számíthatnak arra, hogy kiválasztásra kerülnek. Minél több jelentős megtakarítással rendelkező tag van a közösségben, annál hamarabb kerül sorra mindenki a vásárlásban.

Azonban, bármikor is kerüljön valaki kiválasztásra, akár az első hónapban, jár neki a 30% állami támogatás a teljes (még nem befizetett önrészre) is. Magyarul mindegy, hogy valaki mikor kerül kiválasztásra, mindegy, hogy addig mekkora önrészt tudott összeszedni, a teljes összegre megkapja az állami támogatást, még a jövőbeli befizetéseire is.

Nincs másik olyan állami támogatás, amely nemcsak hogy nem visszatérítendő, de még meg is hitelezi az állam előre.

Mekkora könnyebbséget jelentene számodra négy és fél milliós állami támogatás?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.