Mi a NOK?

Az elmúlt évtizedek talán legnagyobb visszhangot kiváltó változását az ingatlanfinanszírozásban minden bizonnyal a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek, közismertebb nevén a NOK megjelenése hozta.

A NOK egyfajta ma divatos közösségi finanszírozási forma, amely ötvözi a legmodernebb technológiákat a hagyományos magyar kultúrában jelentős szerepet játszó kalákával.

Régen, a hagyományos kultúrában, amikor valaki építeni akart egy házat, akkor összefogott a család, a barátok, a rokoNOK, az ismerősök, a falubeliek, és mindenki együttműködve dolgozott, közös erővel építették fel a házat. Így a ház egyvalakié lett, de mindenki azon dolgozott, hogy neki meglegyen a saját háza. Senki nem kért ezért sem fizetést, sem „résztulajdont” az új házban.

Az egész a kölcsönösség elvén működött. Azaz, a következő alkalommal, amikor valaki más épített házat, akkor azok is mentek segíteni, akik már felépítették így a saját házukat.

Abban állt egykor a közösség ereje, hogy mindenki, közösen dolgozott azon, hogy sorban, egymás után a közösség minden tagja megteremtse a saját házát. Így, az évek során, egymás után mindenkinek felépült a saját háza, mindenki megteremtette a saját otthonát, anélkül, hogy erején felül vállalt volna terheket, nem kellett egy életre eladósodnia egyetlen banknál sem, nem kellett uzsorahitelt felvennie és nem kényszerült arra, hogy vállalhatatlan árat fizessen a saját házért.

Az egyetlen árat amit meg kellett fizetnie az, hogy ő is részt vegyen mások házának a megépítésében.

Ezt az elvet képviseli ma a NOK.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.